Pages

Wednesday, 12 June 2013

Gawai. What will comes up on your mind?

Hye korang.
Salam berkasih-sayang. muah, muah, muahh! ^_^
Hey, kemain salam siap bagi kiss bagai.

Actually, ni tengah serabut prepare untuk paper esok. Oh ya, this and next week adalah minggu final exam for Unimas's student. Dan I sendiri dah lepas dua paper. Tinggal 5 paper lagi. Then, cuti semester 3 bulan. Oh, heaven!

Tengah buat revision konon tapi kitew raseww ngantuk angat-angatt. Bahasa pun dah tak betul. Hikhikhik. Susah pulak nak focus. Asyik mengelamun jak. Mengelamun tu ingat Si budak poyoooo. Hmm, exam-exam macam ni I memang akan dilupakan. Lelaki biasalah, bila dah focus on one thing, benda lain mana dia ingat. Bila I text, mesti dia bagitau tengah buat revision. Hish. Ok, merajuk diam-diam. Haha. takpa, dia buat benda baik tu. Pujuk diri sendiri. Haha.

Ok, stop on that story. Nih, I nak cerita sikit on Gawai celebration. Hmm, actually Gawai tahun ni bagi I sangat hambar. Memang I tak rasa pun suasana Gawai. First, disebabkan jauh dari family. Yalah, before this 24hb/25hb macam tu mesti dah cuti sekolah. Dapat lah tolong mama buat biskut, kemas barang, shopping Gawai.. Rasa la jugak kesibukan nak Gawai tu. But, this year I sibuk siapkan segala assignment on that date. Cis. Bikin wa stress.

Second, Gawai tu tak best sebab kami masih dalam mood berkabung lagi. One of our relative dan satu rumah panjang dengan kami telah meninggal 2 month ago kalo tak silap. Jadi, masa Gawai tu mana aktiviti yang boleh untuk tidak dilakukan, like sukaneka, pertandingan.. takda langsung tahun ni.

Gambar pun actually I takda. Langsung takda. Haip. I tak sempat pulak nak mintak kat my daddy and cousin. Sebab haritu ada jugak snap picture sikit. Sikit. Tak sampai 10 pcs kot.

Hmm, so basically untuk entry ni I nak jugak share with readers yang masih tak tahu menahu about Gawai. I banyak kawan seuniversiti yang betul curious about Gawai. I pun pening nak jawab soalan diaorang. Hehehe.
And this is based on my knowledge and experience. Tak semestinya betul jugak. Tapi, apa yang I tahu I kongsi k.
Ni beberapa soalan based on me and my budak poyo conversation. Dia orang Sarawak but he is Malay. Mula-mula I rasa 'ehh, Sarawakian pun lu tak tau about Gawai??' but then I said ' Ok, he never celebrate Gawai, forgive him'. Haha. So, kalau yang Sarawakian pun tak tau about this, apatah lagi bukan Sarawakian kan? Ok, lets rock with all the question I get from him first. Lucuu.

Q : Ada angpow sik?
A: Takda. Gawai tak macam CNY or Hari Raya kan. Ada angpow and duit raya.

Q: Apa lah bagi ngan tetamu datang umah?
A: Tetamu datang rumah kami bagi makan, bagi minum. Takda specific thing yang perlu dibagi. As I know lah.

Q: Sikda ka kenak paksa minum aik tuak?
A: Tempat saya or rumah panjang saya memaksa others untuk minum adalah salah disisi undang-undang rumah panjang. Yup, sebelum gawai or apa-apa event undang-undang akan dibacakan di hadapan semua orang sebagai peringatan bersama. So, memang takda kes paksa-paksa. Even, ada undang-undang kami mengatakan individu yang bagi others minum tu kena minum dulu sebelum bagi orang lain. Fair and lovely rite? Haha.

Q:Mena kah? Bukan mesti kah tanda hormat tetamu kepada tuan rumah nya?
A: Dulu maybe yes. Tapi sekarang tak. I datang rumah orang pun tak pernah minum tuak. ^_^ So, hormat tuan rumah tu on different way.

Q: Dah ya malam2 ada pemujaan sampe pagi sik tido ya seram kamek.
A: Hah, yang ni bila I ajak dia datang kampung. Tergelak pulak baca. Tahun ni I will turn 20 y/o. Means 20 kali dah I celebrate Gawai. Memang tak pernah lagi I experience ada pemujaan macam Budak ni cakap. Ok, I try cerita kronologi Gawai. On 31st May, pagi memang satu rumah panjang sibuk prepare untuk makanan. Biasanya, pagi tu sesi mengorbankan binatang hidung comel. Haha. Mak-mak pula sibuk kat dapur. Then petangnya kami biasanya ada sukaneka, pertandingan.. just for fun. And excited bila malam datang. Countdown nak sampai detik tepat jam 12 tengah malam. Sementara tu biasanya kami ada majlis penyampaian hadiah, karaoke, BbQ, main bunga api or mercun. Memang meriah sangat.

Tepat jam 12 tengah malam, beberapa tembakan akan dilepaskan ke udara. Gong akan dibunyikan selama seminit tanpa henti. Masa tu juga mercun bomb, mercun yang bising tu dibunyikan. Ada bunga api yang cantek-cantekk..

Masa tu jugak, semua mesti berkumpul di bahagian 'ruai'. Bawa makanan. Then, semua orang boleh pergi dari ruai bilik paling hujung ke hujung yang satu lagi. Haa, nasib baik kitaorang ada 30 bilik. kalo sampai 60? 70? Larat? Haha.

Q: Kamek nang sik berani and sik pernah tido rmh panjang takut hilang palak kamek.
A: Hilang palak maksud budak nih di-headhunter kan. Yang ni lagi I gelak. Haish. Ingat ni zaman jahiliah ke apa. Come on, there is a law kan. Headhunter dah diharamkan. Headhunter tu muncul balik kalo si Sultan Kiram tu betul-betul nak kacau Sarawak seperti yang digembar-gemburkan ! ehh, emo terlebih ni kenapa. He just make a joke rite. Haha.

Q: Gawai tu apa?
A: Based on my own knowledge, Gawai adalah disambut pada 1 Jun kan iaitu tepat jam 12 tgh malam. Bagi kaum Dayak, Jun adalah bulan 1. So Gawai actually a new year celebration. Bulan bagi kaum Dayak ditentukan oleh musim padi. Musim menuai habis pada bulan May iaitu bulan Disember bagi kami. Jadi bulan June adalah bulan January. Hmm, get what I means huh?

Ok, that was some of question keep asking by others about Gawai. A lot of question actually. Pheww. But, I should stop here and continue my revison. Nyaman palak.

My long house. Ni just sebahagian yang dpt snap. Ada lagi sampai hujung. Rumah panjang kami yang belakang tu. Ada 2 tingkat. Rumah yang bersepah depan tu rumah padi atau stor padi. Gegirl baju hitam tepi tu cousin kesayangan saya. Cantik. 

Bye all. 

7 comments:

Trish Natasha said...

where is your rumah panjang? :)

Rainny Berry said...

Lupa nak bagitau. haha. Pakan,Bintangor. :-)

Isabel Diaz said...

Wah, dekat area kamek belajar. Kitak kenal Xcy Unau x? Nya classmate kamek. Dari Pakan jwak.

Isabel Diaz said...

Wah, dekat area kamek belajar. Kitak kenal Xcy Unau x? Nya classmate kamek. Dari Pakan jwak.

Rainny Berry said...

auk. kitak maktab Rajang nak? kmk dolok skolah kat smk meradong pey tingkatan 2 jak. haha. Sik kmk kenal ae. mungkin nya Pakan dalam2. kamek og sik smpey pakan nun.

Trish Natasha said...

memandangkan kitak dah cerita pasal rumah panjang ktk. kmk gik rasa mok crita pasal rmh panjang kmk. rindu suasana rmh panjang. jauh beza dgn kuching.

Rainny Berry said...

Hai trish. why not dear. make an entry about your longhouse. im excited about that. wehee.